Kiemelt kép

Interjuk

Nemzeti kultúrateremtés, értékmegőrzés határainkon kívül

Tisztásra hullik és fenyőre, az égbolt szivárvány gyöngye.
Ha újra támadhatnék, mint a harmat, megmaradni mégis magyarnak.
(Kozma László)


fotó: Köblös Csaba

Reményteljesen, elszántsággal, sokáig melengetett, hónapokon át szövögetett tervekkel a fejemben, nagy hevülettel a lelkemben ültem fel Los Angelesben a repülőre. Abban a dédelgetett reményben, tervekkel felvértezve, hogy egy nemes célt képviselve utazom Magyarország felé.  Sokak ügyét, sokak érdekét, terveinek hírét repíthetem el hazánk egyedien szép fővárosába.

Ott egy olyan ajtón kopogtathattam, mely Szőcs Géza erdélyi magyar költő, az október végén záródó Milanói Világkiállítás...

tovább

A láthatatlan uralkodó

Egy színvonalas, izgalmakkal teli, hatalmas tudásanyagot magába gyűjtő könyvet tarthatok a kezemben. Arnold von Cornova közelmúltban megjelent, történelmi háttérbe ágyazott regényéről, A láthatatlan uralkodóról a szerzővel és Thomas Mann-nal, a könyv társszerzőjével beszélgettem. 

– A mondás úgy tartja, hogy a nevünk a végzetünk. Arnold, germán eredetű keresztneved jelentése sas, uralkodó. Jellemző rád ez a karakter?

– Arnold (a fenti képen jobbra): A kérdésedre talán leginkább Thomas tudná a választ.

– Thomas (A fenti képen balra): Arnold nem a neve uralkodó jelentéséről...

tovább

Hollywood felfigyelt Eger várának történetére


Scott Fales forgatókönyvíró Los Angelesben, Hollywood szomszédságában alkot. Ezúttal Gárdonyi Géza népszerű, több száz oldalas, sokunk polcán fő helyen álló történelmi regényének írta meg angol nyelvű forgatókönyvét. 
Tervei szerint a közeljövőben egy olyan valós, történelmi vázra épített film kerülhet bemutatásra, amely alkotás nemzetközi figyelemre méltó. Az „Egri csillagok” vagy ahogy Scott Fales felcímkézte forgatókönyvét „Eclipse of the Crescent Moon” érdekfeszítő, izgalommal teli angol nyelvű filmváltozata megcélozza és meghódíthatja a nagyvilág közönségét.

Az alkotó tervei jó utak felé terelődtek. A szerencse meg idővel mellé szegődött, így...

tovább

Amerikai álom nem luxus kivitelben


Sokunkhoz eljutott a hír, miszerint piacra került Emma Bloomwealth első könyve,Amerikai álom nem luxuskivitelben címmel. Örvendtem, hogy megadatott a lehetőség, hogy a szerzővel őszinte hangnemben beszélgessek kaliforniai otthonában, az álmokról, kudarcokról, a megélt valóságról, a távlati tervekről, könyvének ötletéről, bemutatójáról, és üzenetéről. Amerikai álom? Van még olyan? Vagy már csak a múlt élteti? Talán már csak emlékét fújdogálja a szél.

A kaliforniai bemutatást követve a könyv szerzői név alatt jelent meg a magyarországi könyvespolcokon is. Bizonyára megvan ennek a miértje. Nekem egy kedves beszélgetés keretein belül, Mohai Emese többek között erre is választ adott. Mesélt szerényen, lelkesen, nyíltan,...

tovább

Megélni a magyarságunkat Los Angelesben

Hello Magyarok! http://hellomagyarok.hu

Emlékszem a napra, amikor megszületett bennem az elhatározás, hogy tegyek egy aprócska szelettel azért, hogy Magyarországot megismerje egy picit a világ. Egy belső késztetés vezényelt egy ismeretlen út felé. Aminek akkor még nem láttam a végét, valahol az előre megszőtt terveim értelmét sem. De bíztam – már akkor is –, a legjobbakban.

 

Egy késő őszi nap az Egyesült Államok egyik színpadára állított. Ha aznap mást nem is, bizony könnyeket csaltam a szemekbe.  Egy magyarul elszavalt vers soraiba rejtve, nyelvünk ízét adtam...

tovább

Interjú Dobay Zsuzsa festőművésszel

A tea után Susan gondolatait iszom (Fotó: Endre Dobay)    Hello Magyarok! http://hellomagyarok.hu    

– A tehetség kincs és lehetőségeket biztosít. Nem utolsó sorban felelőség is. Te is hasonlóképpen látod?

 

– Igen. Hogyne. A tehetségével az ember szolgálja a művészetet, a művészeten keresztül az emberiséget. Még magam sem tudom a választ arra, hogy áldás, vagy átok-e a tehetség, az

...

tovább

Interkontinentális mosoly


Hónapokon keresztül olvastam posztjait. Feltűnt már a tévében is. Aztán eljött a nap, amikor itt ült velem szemben – kerekesszékében. Beszélgettünk. Nem szidta a világot, hisz tudja, hogy felesleges. Millió embernek kell küzdenie a holnapért, ő sem kivétel.

Betegségét – amit ő már nem így hív – a múltnak tekinti. Lehet tanulmányozni, lehet róla olvasni, mesélni, de igazán csak ő tudja, hogy mivel jár izomsorvadással Magyarországon élni. Vagy, ahogy ő fogalmaz, mivel járt. Egy ideje igyekszik elengedni ezt a gondolatot, s pozitív hozzáállással (is) megváltoztatni fizikai állapotát. Már nem tartoznak szorosan össze. Fanny elengedte. Mosolyka járt már az Egyesült Államokban is, az interjú során többek között...

tovább

Értékteremtés itthon és otthon

Egy költő a versével, egy festő a festményével értéket hagy maga után. Beszélgető partnerem Szilágyi Ákos, aki szülőhazájában most már tíz éve értéket tud teremteni azáltal, hogy az ő kezdeményezésének köszönhetően napvilágot látott a Magyar Trikolór Tizenkét Hónapja, a Nemzet Naptára. A kalendárium egy nagyszerű kezdeményezés eredményeként született meg, megálmodója méltán büszke lehet rá.  Ákos már 22 éve az Egyesült Államokban, New Yorkban él. Bár szülőföldjétől messzire került, a mai napig magyarként él, gondolkozik, érez. Egy kicsit megismerve őt, a szememben olyan, mint egy szabad madár, aki szerencsés módon, az utóbbi években kétlaki életet élhet. Budapest és New York között ingázik többnyire.
 

tovább

Fel↑